Cabrinha Contra 17 – Test av lättvindskite.

Anders Rolf jobbar som kiteinstruktör på Öland på sommaren och i Sälen på vintern. I sommar har han testat Cabrinhas lättvindskite – Contra. Nedan följer en recension.

contra_oland

Ni vet känslan när vindmätaren visar 4,5-6m/s, 12kvm kiten är för liten och du måste jobba mycket med kiten för att överhuvudtaget komma iväg på brädan. Prognosen säger att vinden ska öka och det sista som överger en är ju hoppet, men det ökar ändå inte. Frustrationen över en utebliven session kan vara väldigt stor. Ja den känslan har jag haft många gånger och funderat på om jag ska skaffa en lättvindsdrake och denna sommar köpte jag en 17 kvm Cabrinha Contra.

Jag har tidigare kört Switchblade 14 kvm som min största kite och var därför väldigt nyfiken på hur stor skillnad det skulle vara på drakarna. Det första som slog mig var att en 17 kvm tar lång tid att pumpa upp! Det andra som slog mig var att kiten drar riktigt mycket i lite vind. Jag trodde inte att jag skulle kunna kita i 4,5m/s men med Contra 17 är det inga problem. Contra är gjord specifikt för lättvind och det är en helt annan känsla jämfört med tex Switchblade. Med Switchblade är jag tvungen att jobba upp och ner med kiten ett par gånger innan jag planar i lättvind, med Contra räcker det att styra kiten in i power zone en gång och parkera kiten så drar den igång mig direkt. Det är inte samma depower som tex SB, Radar eller Vector men det behövs inte heller då Contra är gjord för lättvind och då behöver jag inte ha samma depower som när det blåser 13-15m/s. En annan positiv egenskap med Contra är att den svänger förhållandevis snabbt för att vara en så stor kite. Innan jag provade Contra så trodde jag att jag skulle behöva investera i en lättvindsbräda typ 155x45cm. Men jag har kört med en bräda på 140x42cm och det har fungerat perfekt. När jag inte har klarat att hålla höjd med den brädan har jag kört med vågbräda och det är riktigt kul att lära sig nya moves på vågisen i lite vind. Contra fungerar fint att köra urkrokad med men man får vara beredd på att den drar väldigt mycket även i lite vind, så jag har ofta kört depower på kiten när jag kört utkrokat.

Att vattenstarta Contra går väldigt enkelt, den är så pass lätt i konstruktionen att den vänder upp snabbt och återstartar lätt. Jag är mycket positivt överraskad över Contra 17 kvm, det kommer definitivt vara en kite som jag kommer att behålla i min uppsättning.

Nästa säsong kommer jag att skippa 14 kvm och gå från 17 kvm till 12 kvm. Contra görs även i 13 kvm och 15 kvm och det tror jag är bra storlekar för lättare personer. Om du är sugen på att testa 17 kvm så hör av dig till Öland Kitesurfers!

/ Anders

www.olandkitesurfers.se