Markus summerar resan till Costa Rica, och kommer med tips&råd!

Mina vindsurf- och surfresor har under åren ofta upprepat sig till att jag besöker samma ställen flera gånger som Hawaii, Sydafrika och Australien. Men det senaste året har det av olika anledningar blivit rena vågsurfingresor och därmed för mig helt nya platser runt om i världen. Förra våren fick jag möjligheten att besöka Australiens östkust och Rip Curls Bells Beach ASP Pro som var helt fantastiskt.

I höstas bjöd Surfakedimin ner mig till deras nya destination som är Galicien som ligger på norra Spaniens västkust. Ett av få surfställen i Europa där det inte är massa folk på line-up. Strax innan jul var jag i Marocko på Rip Curls våtdräkts möte där höstkollektionen presenterades. En vecka jag aldrig kommer glömma med perfekta vågor som levererade bland det bästa surf jag haft i mitt liv.

Så vad för typ av resa skulle man toppa mot dessa fullträffar jag haft? Bali för att hälsa på min vän Jonas? Nja jag har varit där tre gånger de senaste två åren och detta var ju året jag skulle besöka nya platser och många snackade om Costa Rica som ett surfparadis.

Sagt och gjort, Chris och jag bokade biljett för en tre veckors tripp. Första stopp blev en weekend i New York som var helt underbar. Har bara varit där en gång förut och kan inte NYC. Men många andra kan staden så vi fick bra med tips om vad vi skulle göra och det var riktigt lyckat! Så dags för Costa surftripp! Vi skulle till Santa Teresa i Costa Rica som ligger på en halvö mot Stilla Havssidan. Man landar i San Jose och tar sedan ett litet plan över eller som vi gjorde, lokalbussen som tar ca sex timmar inklusive en kort resa över med färja. Det var nice att se lite av landskapet under bussresan. Ofta åker jag bara direkt till surfspotsen och är alltid dålig på att göra annat än att bara surfa på mina resor. Vi hade bokat vårt boende första veckan på Surfakademins Surf Camp men kom fram en dag tidigare så Leo och Christoffer Pihlblad som redan var på plats lät oss dela deras bungalow med dem.

En lite slitsam resa med tidsomställningen gör att man vaknar tidigt och vi var redan på väg till stranden för att surfa kl.05.45 vår första dag i Santa Teresa. Vi hade ok swell med huvudhöga vågor. Då funkar beachbreaken runt om Santa Teresa. Det blev två sessions redan innan lunch. Sedan var det dags att flytta in på Ranchen Papa Pochote där Surfakademin har sitt surfcamp. De hade ett helt nytt gäng på 20 personer som skulle börja surfcamp samma dag. Ranchen är ett helt fantastiskt ställe som ligger precis vid stranden. Man bor tre till fyra personer i varje enhet som är två sovrum med toalett och dusch. Surfakademin levererar i världsklass och så här ser en dag ut på deras Ranch!

Här är det ingen sovmorgon då surfet oftast är bäst på morgonen då det är helt vindstilla och kl. 06.00 samlas man för första genomgång och surfsession på dagen som håller på fram till ca kl. 09.00. Efter att varit i vattnet under morgonen är man riktigt hungrig och kurret i magen skall nu dämpas av den brunch Surfakademin bjuder på varje morgon. För mig som älskar mat blev detta till slut en av höjdpunkterna under dagen, så bra är den och har man dessutom haft ett bra morgonsurf så smakar ju maten bara ännu bättre!

Lite egen tid mellan kl. 10.30 och 14.00. Sedan någon genomgång med allt från surfingens historia, produktgenomgång mm. Andra surfpasset har man ofta under sen eftermiddag och man avslutar med att sitta och titta på den vackra solnedgången på stranden. Men det är inte slut här utan vad kan vara bättre än att vara med på ett yogapass innan det är dags för middag. Yogan börjar kl.18.15 och det är något jag rekommenderar, efter att adrenalinet har pumpat och när du har använt alla kroppens muskler är yoga det perfekta sättet att stretcha ut musklerna och på samma gång varva ner från alla intryck man fått under dagen. Ren balsam för själen! Middag äter man tillsammans på någon av restaurangerna som ligger längs den gata som går igenom Santa Teresa. Efter maten är längtan till sängen inte långt borta och vid 21-tiden är ranchen en lugn plats med snarkande själar som vilar sig för morgondagens battle i vågorna.

Intrycken är alltid starka i början men efter några dagar rullar livet på i Santa Teresa, morgonsurf, brunch, surf innan vinden kommer vid 13-tiden, vila, kvällssurf, yoga, middag. Klart att det finns annat att göra som att hyra fyrhjuling, och besöka vattenfallen vid den lilla hippiestaden Montezuma på andra sidan sydkusten. Det finns även en del nattliv, där torsdag och lördag var dom bästa kvällarna just denna säsongen. Något annat som slog mig var hur många säsongare från Sverige som var där. Säkert 100 st varav hälften var tjejer som verkligen tog för sig ute i vågorna. Sedan har vi även vårt svenska surfproffs Freddie Meadows som bor där under vintern samt Tim Latte som är en stor talang som även han spenderar vintermånaderna i Costa Rica. Jag kan verkligen rekommendera Costa Rica och Santa Teresa för alla som vill uppleva en bra surfsemester. Vi hade tyvärr inte något riktigt stort swell och fick inte uppleva de kända revbryten eller point breaks som finns runt kusten. Men då har man ju något att se fram emot till nästa gång man kommer dit, för det är helt klart ett ställe jag kommer besöka snart igen!

Live life, love life!

//Markus