Rapport från Tyska Cupen i Slalom.

Det har blivit en tradition att börja tävlingssäsongen med Tyska Cupen på Fehmarn under valborgshelgen. Tävlingen bjuder på en långdistansslalom, där alla startar samtidigt genom ”har-start”. I år var det 128 anmälda från 4 länder.

Träningsförberedelserna inför tävlingen var inte optimala, med långdragen influensa för Axel i början av april gjort det omöjligt att få all den träningsmängd som behövs innan tävlingen. Desto mer optimal verkade prognosen vara med 8-10 m/s hela helgen. Väl på plats hade prognosen skruvats ner.

123455

 

 

 

 

 

Fredagen började med inregistrering och ”skippers meeting”. Tyvärr räckte inte vinden till på fredagen. Det blev en dag av att fixa med utrustning på land. Lördagen såg mer lovande ut. Vinden kom men låg väl mycket från land. Axel var ute och körde in sig på Simmers SCR 7.8 och Fanatics 130 liter bräda. Vi var ”stand by” hela dagen men vinden låg för långt ut för att kunna köra godkända race.

Söndag och äntligen kom vinden, upp tidigt. Prognosen visade på ökande vind under dagen. Vi riggade 8.4 och 7.8 samt 130 och 120 liters brädorna. Vi valde 45 resp. 41 fena. 10:30 och AP:n gick ner. Ut på vattnet och kolla in bana och startlinje. Med erfarenhet från förra året hade vi prata ihop oss om att försöka starta så tidigt som möjligt på startlinjen då det var osäkert hur snabbt startbåten kör, men vi var så klart inte ensamma om den tanken. En sak i teorin och en annan sak i praktiken. Både Axel och jag satsade istället på att starta med så hög fart som möjligt och siktade in oss på mitten av startlinjen. Hade varit klockrent med en normal start. Nu måste vi istället tajma in en båt som kör längs startlinjen vilket gör det hela betydligt svårare. Väl iväg var det bara att försöka bränna på så mycket det går och försöka lista ut var första bojen ligger. Till slut kan man ana en boj långt långt bort. Väl framme gäller det att planera sin gipp. Många kommer in på bojen samtidigt. Väl runt visar det sig att banan ligger lite snett vilket gör att på invägen måste man höjda ordenligt. Nu märktes det att en större fena hade suttit fint. Vi byte i senare race. De som inte uppmärksammade det utan satsade på fart hade svårt att sträcka märket. Efter ca 25-30 min kunde vi något slitna gå i mål. In på land och invänta nästa race. Lite vatten och banan sedan ut igen. Vinden ökade succesivt.

IMG_3748-1

 

 

 

 

 

Vi lyckades genomföra 3 godkända race på 4 starter. Naturligtvis vad det resultatmässigt det bästa racet som avbröts. Låg 6:a halvvägs efter en kanonstart. Vi var glada och nöjda ändå med helt ok placeringar. Vi åkte dit utan större förväntningar då Axel kör för första gången i seniorklassen (fast 19 år) och sjukdom någon vecka innan. Placeringar: Axel kom på 50:e plats totalt. I seniorklassen (20-34 år) kom Axel 26:a och i konkurrens med andra i samma åldersgrupp (18-20 år) hamnade Axel på fin 3:e plats. Det visar att det är svårt att slå igenom som ung. Peter: 21:a totalt, 8:a av 56 i masterklassen, 2:a i grandmaster (min huvudklass).

Nu väntar slalom cupen på Öland.

/Axel (Swe-113) & Peter (Swe-11)