SM i Vågsurfing – avgjort på Torö stenstrand.

Söndagen den 11:e november stod vi på Torö Stenstrand och kollade vågorna innan incheckningen för SM 2012. Besvikna kollade vi på när mindre än knähöga vågor skvalpade vid strandkanten. Prognosen hade inte utvecklats som den lovade… typiskt.

Mycket snack följer; ska man ställa in tävlingen, vänta ett tag och se om det utvecklas eller köra? Vi kör! Över 50 taggade svenska surfare är anmälda och har rest långt för att vara här.


Vid 8 snåret ligger det första Masters heatet i vattnet och vågorna är större än de såg ut, men inte mycket. Legenderna surfar med stil och erfarenhet i de svåra förhållandena och efter två heat är deras final fixat för senare på dagen. Next kommer juniorerna och man imponeras från stranden av hur snabbt de har utvecklats! Runt 10-tiden är det första av 8 Open heat igång och man känner av stoket! 15 minuters heat gör att vi snabbt bränner igenom första rundan och många local boys rippar och tar sig vidare! Regnet kommer och går men det är mycket folk på stranden, vågorna blir långsamt lite bättre och atmosfären är oslagbar!

 

Blueberry Visuals-gänget, som hostade mig, Mat från NSM och Pontus Hallin, har ett eget team-område där de bjuder på kaffe, leenden och pepp för sina teammates presterande! Och det funkade för Blueberry Teamet dominerar dagens tävling!


Jag, Lars Källberg, Freddie Meadows och Emanuel Haglund blev seedade direkt till andra runden(kvartsfinal) och fick inte tag på oss våra tävlings jerseys förrän nästan 12. Vågorna fortsatt öka lite och vi fick alla tuffa heat, men vi lyckades alla fyra gå vidare till semi final! Nivån på surfingen under dagen var lika med stämningen på stranden och i vattnet, dvs. förvånande högt trots de icke optimala surf- och väderförhållanden. Efter Junior finalen hoppade jag i vattnet för semi-finalen och surfade mitt bästa heat för dagen. Vågorna började sakta avtag efter semifinalerna men inte peppet på stranden inför Masters- och Open finalerna.  Henio Skaldin och Robert Gustavsson var de mest imponerande i Masters heatet och Henio lyckades tag hem titeln andra året i rad!


Freddie, Arvid, Petter och jag tog på oss vår jerseys och laddade på stranden inför en stor, entusiastisk publik full med vänner, klickande kameror och stoke! Leende och skrattande kastar vi oss vattnet för den 20 minuter långa finalen som ska avgöra årets Svenska Mästare. Från början fattar vi andra tre att Freddie kommer krossa oss. Varje våg han tar ser man fenorna över lippen och hör skriket från stranden. Det blir tight mellan oss andra i finalen men stämningen i vattnet blir aldrig dålig, vi hejar på varandra, snackar om den sista vågen vi tog och vi är lyckliga över att få surfa i SM Finalen på Torö framför underbara människor!


När vi kliver upp på land igen rusar alla fram och den nya Sverige Mästaren Freddie Meadows lyfts upp på Blueberry gängets axlar i äkta surfstil! Gratulationer, bilder, kramar och kaos följer men resten av resultaten är hemliga fram till prisutdelningen och jag får plötsligt veta att jag har 10 minuter på mig innan min första longboard heat börjar. Panik, svett, inlåst longboard men jag hinner precis kasta mig i vattnet när heatet kickar igång. Jag är helt utsliten redan från alla heat innan men longboarden glider på bra och jag lyckas ta mig vidare till finalen med några snabba noserides. I finalen och dagens sista heat möter jag Peter Sahlberg, Love Berggren och Nick Holmgren. Vågorna är nu knappast surfbara men vi ler ändå, glada och trötta efter en underbar dag på Torö. Peter glider stilfullt förbi mig långt fram på nosen, Love och Nick delar nästa, jag lyckas få några cleana åk.

Alla samlas i skymningen för prisutdelningen och resultaten läses upp av Nynäshamns Surfklubb som arrangerat det hela så väl. Love lyckas vinna Junior finalen och Nina Waltre vinner Damernas. Vi vill alla se fler juniorer och damer på tävlingen nästa år!!!  Överraskad men extatisk blir jag när jag får andra plats i longboard och den stilfulle Peter Sahlberg blir Longboard Mästare! Sist kommer resultaten för Open finalen och ännu en överraskning att jag också kommit tvåa i Open!

Freddie utklassade alla den dagen och tog över SM-titeln! Men nästa år… passa dig!

Helt utslitna men nöjda med dagen säger Pontus, Mat och jag adjö till alla vänner, gamla och nya, och börjar den långa hemresan till västkusten.

P.S. Jag är otroligt tacksam till alla som var inblandade, speciellt alla deltagare, Nynäshamns Surfklubb, SSA, Blueberry Visuels, NSM, Pontus, Surfers  och Rip Curl.

Shaka!

Niklas Ivarsson

länkar:
http://www.nordicsurfersmag.se/post/2012/11/12/SM-2012.aspx
http://surfforbundet.se/?p=4055