Tävlingrapport från Tyska Slalom Cupen

Här kommer en rapport Från Axel som är en ung och lovande talang inom Slalom vindsurfing.  Senaste helgen spenderade han i Tyskland på Tyska Slalom Cupen. Axel slutade 2a i tävlingen.

Så är vi precis hemkomna från slalomtävlingar i Tyska Cupen Fehmarn. Alltid roligt att vara med när det är stora och proffsiga tävlingar. Tyskarna har lyckats få till en hög status på sin nationella cup. Sylt drar 50-60.000 årskådare. Nu var det inte så många här på Fehmarn men en jättebra tävling som ligger nära oss i Sverige. Perfekt om man vill prova på internationella tävlingar. Grenarna är Racing (Formula) och Slalom. Man kör slalom i första hand och racing (Formula) i andra hand, om det inte är tillräckligt med vind. Den gångna helgen körde vi fler slalomrace än formula race. Inget som vi är bortskämda med i Sverige. Banan var en slags stor downwind slalom, med masstart (84 startande) och harstart. Harstart går till så att alla startar samtidigt, tidnedräkning som vanligt, men vid start kört en båt längs med startlinjen och alla måste starta efter båten.

För Axels (Swe-113) del var det första internationella tävlingen. Han registrerade in sig i U20 klassen. Vi valde denna tävlingen som en preparering inför ungdoms/master VM i slalom som hålls i Spanien i juni.

Axel hade med sig: Simmer SCR 7.8, 7.0, 6,2 samt RRD X-fire 114, samt den nya Falcon 100.  Jag hade med mig SCR 9.0, 7.8, 7.0 och Falcon 122 ltr.

Bara att konstatera att man i racen kör varje fall en storlekt större av allt jfr med vanlig slalom på hemma plan.

Vi fick till 5 slalomrace 3 i lättare vindar 13-17 knop och 2 i 18-22 knop (mer i byarna). Det var en isande kall vind, först gången någonsin på det vara vantar på under ett race. Jag använde 9.0 i 4 av 5 race 7.8 i ett race. Axel använde 7.8  4 av 5 race och 7,0 i ett. Harstarten var svår att tajma, då båten gick med ojämn hastighet. Ofta blev starten sådär, par starter tajmade vi dock riktigt bra. Däremot körde vi upp oss hela tiden under racen. I ett av racen fick jag kanonstart och kunde hänga med Gunnar Asmussen, regerande världsmästare i Slalom och Peter Bijl Ned-0 till första märket tills jag blev nerkörd av en annan. Axel gick också riktigt bra i alla race. Axel kom 2:a i U:20 klassen totalt! Axel började ofta rätt långt bak i starten för att vara riktigt snabb i banan och stabila jippar. Jag slutade på 16 plats totalt, av 86 deltagare.

Vi båda är nöjda och glada och Axel är nu riktigt taggad inför VM.

Axel kommer med rese/tävlingsrapport på sin blogg: http://surfaxel.blogg.se/

//Peter och Axel

bild 5 bild 1 bild 4 bild 2