Uluwatu challenge 22 juni

paddling for a set small barrel surf4 uluwatu challenge arenan supporters1 supporters2 surf1 surf2 surf3on the wayI år är det andra året som Indonesian Surfing association och Quiksilver arrangerar Uluwatu surf challenge. En tävling där man bjuder in 22 legender, freeriders, juniorer och CT riders från Quiksilver och Roxy och där 32 lyckliga med $ 180 för mycket i plånboken kan vara med och tävla! Överskottet av pengarna går till att hålla den ö där jag spenderat halva mitt liv rent! Bali. Ett riktigt bra initiativ.

I år var det ett digert startfällt med bl.a. 4 faldiga världsmästaren Mark Richards, Craig Anderson, Fred Pattachia, Sally Fitzgibbons, Rizal Tanjung, Benji Weatherly, Jake Paterson, Kelia Moniz etc, etc
Tävlingen körs i Eddie Aikau format, dvs heat om 6 personer i varje heat och alla kör 2 heat var. De 2 bästa vågorna räknas.

Jag hade mitt första heat runt 11. Lågvatten och 3-4 fots bra racetrack. Hade Craig Anderson, 2 lokala legender ,Made Switra och Ketut Pitur, och 2 aussies att tampas med. Måste nypa mig lite i skinnet nu! Paddlade ut med Craig en kvart innan och tyckte livet kändes rättvist.
Jag valde att köra på en 6’0 Firewires hellrazor II som grymma Surfers fått nersmugglat till ön strax innan vår årliga Maldiv session. Rättvist de me!
Brädan är kanon och det var helt rätt val.
Uluwatu är defenitivt en våg som är till fördel för goofys och local knowledge och det var mest det som gällde hela dan. Både Switra och Pitur låg djupt och väntade på vågor som kom mer söderifrån. Dom fick inte så många vågor men när de kom så vart det åka av hela vägen genom. Dom slaktade racetrack! Switra vann heatet med Pitur på andra plats. Jag valde att lägga mig lite bredare och vänta på seten och Craig låg 20 meter inannför mig. Vi fick klart mest vågor men också klart lägre scores. Craig kom 3a i heatet och jag 4a. Dom andra aussie killarna hade det rätt jobbigt med ett snabbt brytande racetrack.
Paddlade in med Craig efter och fick lite tid att tjöta. Han körde på en Haydenshapes Merlot. Han har vart här i Indo i ett par veckor och knäckt 4 redan. Dags att dra hem till Australien. En fantastik surfare och en fantastiskt ödmjuk kille som jag önskar all lycka framöver!

När mitt andra heat för dagen gick av var klockan redan 3.30 och vattnet var på väg in. Det var redan midtide och killarna i heatet innan mig hade redan paddlat upp till outside corner som hade börjat bomba på med dubbel gubbe solid! När jag paddlade ut möttes jag av en leende Jake Paterson som kom dundrande rakt mot mig i en full stand up barrel! Rättvisa! Swellet hade plockat upp betydligt med den inkommande tiden. Jag körde på en 6’2 Haydenshape Blakcat och var ensam på outside corner! Mina medtävlare låg mycket längre ner halvvägs till racetrack. Det var stort, 16 sec perioder och riktigt köttigt. Jag fick rätt många vågor men surfade inte så bra. Återigen helt rätt bräda för förhållandena. Kom 3a eller 4a i det heatet.

Vinnare vart till slut en stokad Fred Pattachia som i vardagslivet kör på CT touren. I andra heatet drog han på en 40 meters barrel, 9.5 poäng! En liten stund senare sjunker han in i en lika lång barrel, kommer ut, slash, slash, hack, hack, wabooom 1 meter upp i luften 360 och landar perfekt i skummet. 10 poäng! Hatten av.

Summa summarum. En fantastisk dag med en massa fantastiska surfare som kan ge järnet utan press att prestera. Grym stämning i vattnet där alla bjöd in alla att ta nästa våg. Allt som surfing egentligen handlar om. Ren glädje och att dela nått med sina vänner. Jag har redan anmält mig till nästa år. Då j-r……..