Abay i Afrika!

En kort reseblogg skickat till oss av Daniel Giray. Alla bilder tagna av  Henrik Kindgren

 

 

Akwaabe! (Välkommen)

Efter en liten omväg via Dubai, slutligen framme i Accra och shuttle i en transferbuss alldeles för liten för vårt sällskap ankommer vi Busua vid 20-tiden på kvällen, trötta, hungriga och något sargade. Google maps sa det skulle ta 3,5 timmar. Hotellet sa 4. Det tog 6 h. Ett halvår tidigare hade vi bestämt oss för att göra Afrika.  


Vi var tre familjer som alla sökte en annorlunda upplevelse långt ifrån våra vanliga semesterresmål, trygga hotellområden och klassisk sommarsemester vid Medelhavet. En tidigare kollega kom från Ghana, pratade då varmt om deras milsvida stränder, obegränsat med surf på varenda strand utan en kotte i vattnet. Ett politiskt stabilt och säkert land i fred och i Afrikamått mätt ett säkert land att resa i. Googlade farliga djur och då dök myggan upp som nummer ett. Förutom malaria så dödar trafiken flest människor. Framförallt på natten. Ingen större research än så behövdes för vi skulle bestämma oss att Afrika var det nya heta.


Afrika är hett. Det är annorlunda och det är en cirkus med överraskningar nonstop. Intrycken är många. De tar aldrig slut. Mitt personliga mål med resan var bland annat att känna och uppleva något nytt. Har rest mycket i Indien, Nepal och Sydostasien tidigare i både stad och landsbygd, men det här var något i hästväg. Folk överallt. Bilar, getter (inte så många hundar), skitigt som tusan, plast och skräp, vackra paradisiska platser med klassiska palmer, skrotiga bilar, reklamskyltar från lokala och multinationella företag, skitiga men glada lekande barn, försäljning i varje hörn, på gatan, i bilkön, ja, kommers…… överallt. Kvinnor i starka färgglada tyger bärandes på saker på huvudet. Muskulösa män som sågar, gräver och bär längs vägen vi åker. På vägen mellan Accra och Busua säljs allt, allt allt, från vackra snickrade gravkistor, soffor och sängar  till Coca Cola, bullar, frukt och nygrillade djur (bushmeat är förövrigt ett djur som fångas vilt, dödas och grillas över öppen eld. Kan vara gnagare, råtta, apa eller annat). På huvudet kan bäras allt från stora baljor med mat, tvättmedel, tandborstar, stenar, en motorsåg, ved, plankor, kokosnötter och alla varor man kan tänka sig behöva i hemmet, på jobbet eller för att sälja. Längs vägen säljs det ”Bush meat” vilket är ett gnagardjur som fångas, sprättats upp till en platt pannkaka och grillats över öppen eld. Längst gatan. Sen säljs det till förbipasserande. Som Mc Donalds fast på riktigt.

Vårt mål är Busua, en liten fiskeby med 2 km sandstrand i sydvästra Ghana, relativt nära Elfenbenskusten.  Bara några hundratals människor bor här. Säkert lika många getter och kycklingar. Huvudgatan består av trähyddor där det säljs mat, dryck, tyger och en hel del saker i plast. På gatorna är fullt med folk (känns som alla hänger på vägen) och barnen hälsar glatt på oss när vi går förbi. 

 

Stranden, Busua Beach är en 2 km lång strand. Finkornig ljus sandstrand med palmer. På den västra delen ligger det ett 10-tal strandrestauranger av mycket varierad kvalité. Husen ser ut att ha passerat bäst före datum men några serverar riktigt god mat och de som jobbar där är väldigt trevliga och gästvänliga. Längst bort lägger fiskarna till rakt upp på stranden och inne i bushen ligger Ahanta Eco Lodge. Busua Beach Resort erbjuder enda större hotellet på stranden och har 3 pooler. Ganska spartanskt och slitet men trevligt och en lugn oas jämfört med stranden som är mer livlig.  Bakom Busua Beach Resort har svensken Michel under 10 års tid byggt ett litet hotell med ett 10 tal rum. Nu helt nyöppnat är hotellet byggt utan en enda maskin, erbjuder vegansk mat och totalvägrar plast. Supertrevligt ställe!

 

Stranden vimlar av kryddstarka profiler och en hel del karismatiska karaktärer gör sig bekanta med oss under veckan.

-”Hi, Im the Juice-man”! De flesta titulerar sig med det de jobbar med eller säljer följt av ”Man”. Ex träffade vi Pancake-man, Juice-man, Football-man, Lobster-man, Surf-man, Fisher-man, Skate-man, Bar-man och Taylor-man. En dag kom en av fiskebåtarna in på stranden. Den hade vart ute med 8 man i 3 dygn. Nu samlades hela byn på stranden, fiskauktionen var igång direkt och vi gick dit för att titta. Två stora svärdfiskar var den var den största fångsten, följt av högar med tonfisk och andra fiskar vi inte vet namnet på. Mitt i allt dyker en Eddy Murphy liknande man helt klädd i jeans upp. Helt unik, och helt galen klädsen mitt på stranden bland alla skitiga och lättklädda strandhängare.

 

Ghana är vilt. Det är stundtals helt jävla galet. Men också helt jävla underbart. Det är skitigt, fattigt och fult men samtidigt vackert , äkta och på riktigt. Det är här barnen i Afrika bor som vi så okunnigt hänvisar till vid matbordet när barnen inte vill äta upp. Inga SoMe-Zombies som går runt med sina mobiler med gam-nacke. Det är livet på riktigt för väldigt många människor, en totalt intrycksrik upplevelse och ögonöppnare och borde vara ett måste att uppleva på din ”bucket list” av platser att besöka. Vi kände oss säkra hela tiden, folk var väldigt trevliga, nyfikna och hjälpsamma. Inget blev snott, vi blev lurade lagom mycket och kände oss aldrig på något sätt utsatta för någon fara. Enda incidenten var en surfbräda i skallen och en faceplant i sandbotten på en våg som stängde. Vi värderade varje dag där som mäktigaste märkligaste upplevelse vi vart med om. Så många intryck. Så annorlunda från hemma. Så mycket liv, så fattigt och skitigt men så mycket glädje och kärlek det ändå verkar finnas. Det är så annorlunda mot något vi tidigare upplevt. Visst, vi är turister och rika så det räcker för en hel by, säkert är vi både patetiska och naiva när vi strör våra pengar och trycker i oss hummertallrik efter hummertallrik.

Locals

Vi försökte bidra med det vi kunde. Vi lämnade våra Abay-brädor och en skimboard till en dövstum kille på strandensamt en annan kille (@jacobarthur7619 på insta) som jobbade med att lära barnen åka skateboard fick två av våra brädor. Med dessa (hoppas vi) att fler skall få chansen att lära sig surfa. Bildbevis skickades redan dagen efter när Jacob som han hette hade dragit igång sin verksamhet med att också erbjuda surf till lokala kids.

Surf Ghana – Hela kusten består av stränder, bukter och vikar. Hela kusten exponeras av stort öppet hav, och det är aldrig platt. Enda platsen där det verkligen är etablerat med surf är i Busua, det är svaret på Balis Kuta beach när det väl begav sig.. Det ryktas om vågor i trakten som tubar endless, och runt varje hörn finns en våg. Några surfskolor på stranden erbjuder surfkurser på softtopbrädor. Kanske inte behöver nämnas men är du surfare gör du bäst i att ta med dina egna prylar. Alla prylar inkl ding repair, extra fenor, tropic vax, extra leach och givetvis rash guard. Vattentempen är på ca 25-26 grader och aldrig kallt men tidiga mornar eller när det blåser är det skönt ha något som skyddar för vinden.

 

SURFA Busua
Surfa – finns flera surfskolor. Det är därför du åker hit. För att surfa med familjen. Finns flera surfskolor på stranden. Alla ligger centrerade bredvid varandra på strandens västra sida nära byn Busua och fiskeläget.

Nybörjarkurser erbjuds dagligen.

Surfguidning till andra spots runt Busua erbjuds liksom guidning kring spotsen runt hörnet som Black Mamba och Dixcove.

Busua Beach Break – vänster och höger. Funkar bäst på hightide.
Black Mamba och Paradise Beach – enkelt att ta sig dit till fots. Högerpoint.


Flera points och en secret finns inom 1 timma med taxi.

Grannbyn Dixcove är en större fiskeby, ett riktigt skitigt och lerigt samhälle med plast och skräp överallt. Är du inte lättkräkt och har basillskräck så är det faktiskt en sjuhelsikes upplevelse att bara promenera över dit för att surfa. Tar ca 20 minuters promenad över kullen från Busua till Dixcove, sen går du genom hela byn till en av de skitigaste stränder jag sett (#cleantheocean). Där paddlar du ut mellan plastpåsar och fiskerens förbi fiskebåtarna. Men 30 meter ut är det rent vatten och att paddla ut till vågen tar ca 10 minuter. Väl där finns en högervåg som levererar långa fina åk. Finns även en kortare vänster. Helt klart värt mödan och vi överlevde även detta utan magåkommor.

Lång högervåg kul med longboard när det är litet. Gå igenom hela byn (ca 20 min) ut till den västra beachen där sista båtarna ligger. Paddla sen ut till udden (5 minuter). Sopvarning i hamnen men väl ute i lineup är det fint. Ta gärna med en local dit. Lämna ingenting på denna strand eller stad.

Vi hade med egna brädor till hela gänget. 7”, 8” och 9” Abay softtop för barnen och tre Modern-brädor av olika format. Kidsen surfade dagligen och blev riktigt bra på att plocka vågor. Abay brädorna är ju galet bra om man vill att barnen skall bli hooked på surfa. De äldsta barnen (12 och 13 år) paddlade ut i lineup de sista dagarna, mäktig känsla att surfa med sina barn. Alla 6 barn stod upp från dag 1 så helt grymt att surfa på dessa brädor. Vi hade så kul! Dessutom kunde vi låna ut brädorna till de lokala kidsen som ville testa.

BRA ATT VETA GHANA & BUSUA

Boende

Busua Beach Resort. Byggt av staten 1996 enda hotellet på stranden som har pool. Medioker service, lite slitna rum men allt är rent och fräscht. Beach front. Frukost ingår och består av lokala rätter, toast med smör och sylt, juice, kokosnötsvatten, ”eggs any style” och pulverkaffe. Helt ok med andra ord.Wi-fi funkar helt ok. Skönt poolområde som efter några dagar blir en lugn oas där du kan hämta andan och vara ifred. Restaurang finns men 3 ggr så dyrt som på strandrestaurangerna. Hotellet kan arrangera en minnesvärd bbq på stranden med bonfire. Väl värt.

Ca 1000kr natten för 2 vux + 2 barn inkl fru

The Laughing Goat – nybyggt litet Hotel drivs av Michael från Falkenberg. Ligger bakom Busua Beach Resort. Superfräsha ytor och rum. Enkla rum med fläkt men väldigt fint och nytt.

Takterrass med bar. Skatepool. Fräschast i byn! Kolla in @thelaughinggoatghana på Insta.

Ahanta Eco lodge – fina mysiga rum mitt inne i bushen, på strandens västra ände.

Priser

Det är resan och alla förberedelser att ta sig till Ghana som är dyrt. Flygbiljett, hotell, vaccinationer och visum är det som kostar en slant. Väl på plats är det billigare än Ullared. Oerhört låga priser jämfört med hemma. Så det som kostar på innan avresa tjänar du in på plats.

Vid vår resa (aug 2018) låg 1 Cedi på 1,8 SEK.

Lunch/middag – en maträtt ca 20-30 Cedi. Vi åt för ca 100 cedi per måltid för 2 vux 2 barn.

Läsk – 3 Cedi

Öl – 7 Cedi

Lokala rätter och risrätter. Pasta. Pizza. Burgare liksom några indiska rätter. Bästa maten finner du på Okorye Tree Busua Beach där tre kvinnor brassar käk som smakar himmelskt. Deras specialité,  grillad hummer (languster) med vitlöksolja, ris, sallad och pommes är helt fantastisk. Du får så mycket hummer att du kan äta dig mätt på bara skaldjuren!

Shopping – vaxtyger i afrikanska mönster. Ca 30 kr metern. Sy upp kläder av varierat resultat.

Annat att göra Busua

Djungel-trail , Springa eller gå trail, erbjuds av SurfGhana.

Kolla alligatorer i grannträsket Butre.  Något besvikna när vi insåg at alligatorn inte var större än en ödla, men hela upplevelsen med bilfärd dit, byn och lilla vandringen tillbaka på stranden var helt klart värt de 3 timmar det tog allt som allt. 40 Cedi per person.

Spela beachfotboll. Varje dag spelas det fotboll på stranden. Om det finns boll. Köp med en fotboll eller två. Den kommer användas dygnets ljusa timmar.

Skimboard – kul för både barn vuxna och locals. Vi hade med en egen som användes så flitigt att den sprack tillslut.

Det skall finnas en by på pålar som många tyckte vi skulle åka till, liksom kolla alla Fort på kullar byggda av kolonialister och svenskar på 1600- talet. Men, vi trivdes bra på stranden och fick tillräckligt med intryck där.

Transport – Accra – Busua tar mellan 5-7 h beroende på transportmedel och tid på dygnet. Vägarna är helt ok men mycket trafik och väg-gupp gör att det går långsamt att köra de ca 30 milen. Se till att boka en bekväm bil eller buss som kör er. Gärna med Ac. Det finns massor att kika på hela vägen (hus,bilar, människor, djur) och en del av upplevelsen. Pris för en person i taxi ca 800 cedi. För en 9 seater ca 2200 Cedi och en Stor 14 seater ca 3000 Cedi enkel väg. Mycket pengar men rimligt med tanke på att chauffören måste tillbaka till där han startade.

Vaccin – gula febern, hepatit a och b, se över ditt grundskydd med stelkramp,difteri och polio. Malariatabletter åt vi. 1 per dag. Inga biverkningar. Fock några myggbett någon dag men det var verkligen inget problem. Några sandflugor bet oss på fötterna en dag var. Kliade men försvann med salva. Annars hur lugnt som hellst. Ta med antihistamin, myggmedel, klisalva och alla tänkbara läkemedel du kan tänkas behöva på din vistelse. I Busua finns ingenting. Närmsta samhälle är XXX 20 min med taxi och större Stad är Takoradi (60 min).

Bankomat – finns på flygplatsen. Samt i Agona (20 min) och Takoradi (60 min).

Visum – kan verka krångligt vid första anblick men gör du bara som beskrivs här så går det ganska smärtfitt. Följande gäller nordiska medborgare med ett giltigt pass minst 6 månader efter hemkomst samt ansökan om turist-visum.

Du kan ansöka om visum tidigast 3 månader innan du förväntas komma hem igen då visumet är giltigt 3 månader med 30 dagars vistelse från att du får det. Du bör ansöka om visumet absolut senast 15 arbetsdagar innan, så har du en månad innan du reser är det grönt.

Visum söker du själv via Ghanas ambassad i Danmark. https://www.ghanaembassy.dk/content/visa-application . Här står också angivet hur du gör. Kan verka lite skrämmande men det funkar faktiskt ganska lätt, även om det är många lappar och kopior och pengar.

Så här gör du – Allt detta skall skickas med till ambassaden i ett rekommenderat brev. Se till att alla handlingar är med och att du fyllt i alla rutor korrekt i ansökningsformuläret.

 1. Ditt pass i original. Du måste ha ett pass vars giltighetstid gäller minst 6 månader efter hemkomst.
 2. En komplett ifylld Visumansökan (finner du länk till längst ner på denna sida)
 3. Kopia på din hotellbokning.
 4. En kopia på din flygbiljett.
 5. 1 passfoto som du tar i fotoautomat eller fotograf 3,5 cm x 4,5 cm (standard-size)
 6. Reser du med barn under 18 år skall ni även fylla i en Parental Consent Form för respektive barn samt bifoga en kopia på båda föräldrarnas ID. Detta gäller oavsett om du som förälder reser med eller inte. (Formuläret finner du länk till längst ner på denna sida)
 7. En kopia på vaccinationskort på Gula Febern vaccination certifikat som du får när du tar vaccinet på vaccinationscentral. Detta skall du även ha med dig när du flyger dit, uppvisas på flygplatsen i Accra.
 8. En kopia på kvitto på att du har betalt visum-avgiften. Betala alltså visumavgiften i DKK (danska kronor), printa kvitto och skicka med din ansökan.
  Visumavgift för Standardavgift (600 DKK) + bankavgift (50 DKK) och post-avgift (150 DKK) för att ambassaden skall frankera ett ditt kuvert och skicka tillbaka det rekommenderat. Totalt 800 DKK per person. 
 9. Ett adresserat kuvert med din adress på skall bifogas till ansökan (ej frankerat om du betalar avgiften för frankering 150 DKK). Ambassaden frankerar med danska frimärken och skickar rekommenderat tillbaka.
 10. Det tar 10 arbetsdagar ungefär att få ett visum. Expressvisum tar 3 arbetsdagar. Till det lägg ca 2 dagar med posten för att skicka det till ambassaden, samt lika många dagar för att få tillbaka det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.