En vanlig dag i Paradiset!

Det finns många fördelar med att vara på någon typ av Surf Camp. Personalen har bra kunskap om vilket ställe/våg som är bäst för stunden med hänsyn tagen till vågornas storlek, tidvatten mm. Under våra två veckor lyckades personalen på Sunshinestories alltid ta oss till rätt plats för bästa surf. Vi var ju sju personer på ganska olika nivå och surfade därför inte samma spots för det mesta men hela tiden togs detta in i beräkningen när rekommendationerna gavs.

Jag brukar inte vara morgonpigg men när det gäller morgonsurf är det alltid lätt att gå upp kl. 05.30. Framförallt då det ofta kommer lite vind vid lunch här på Sri Lanka som förstör perfektionen på vågen då den rullar över revet. Sedan är det ofta lite mindre folk tidigt på morgonen och det är alltid en stor fördel!!
Om man valde att hoppa över morgonsurfet kunde man välja att vara med på dagens första pass av Yoga som startade kl. 06.00. Hela vårt gäng var mycket surfsugna under hela resan och hoppade ofta över detta yogapass men många andra som var där deltog och körde sedan sitt första surfpass efter frukost.
Frukost efter morgonsurfet som för mig är dagens bästa måltid och här hade vi verkligen kommit till rätt plats. Sunshinestories levererar en fantastisk frukostbuffé med alla typer av frukter, lokal yoghurt, ägg, bröd, kaffe mm. Efter två timmar i vattnet är man riktigt hungrig och att sitta med en överfull skål med frukt, cocosmüsli, rostat bröd, äggröra och kaffe var en enorm njutning och samtidigt tänka tillbaks på morgonsurfet som oftast var riktigt bra är nog en av mitt livs största njutningar.
Själv tog jag en liten power nap efter frukost och sedan iväg för surf igen vid kl. 09.30. Under första veckan hade vi riktigt bra storlek på vågorna och det finns ett rev med en mycket fin högervåg som är ganska lättsurfad så ofta åkte vi iväg hela gänget för att surfa samma våg. Inte alla som vet om den så det är normalt inte mycket folk där. Vi hade alltid riktigt roliga sessions här med mycket skratt och alla pushade varandra. En fantastisk våg som ni kommer uppleva om ni besöker Sunshinestories Retreat.
Lunchen serveras kl. 12.00 och det är oftast lokal mat som Rice & Curry, fräscht och mycket gott. Kökspersonalen är lokala men även yoga- och surfpersonalen hjälper till då och då. Under veckan har även Petter och Linn ett evenemang då man är med i köket och det informeras om det lokala köket, vilka kryddor som används mm. och sedan kan man själv vara med och hjälpa till med matlagningen för kvällens middag.
Efter lunch kommer det ofta lite vind som gör att surfet blir sämre och då passar man på att göra lite annat. Det finns massor av intressanta platser att besöka. Vi valde bland annat att besöka teodlingar, där man kan se hur hela procesen fungerar från plantering till färdig produkt. Även teprovning med upp till 30st olika sorter man kan provsmaka och sedan välja ut vilka man vill köpa med sig hem. Värt ett besök är även buddhisttempel där munkarna hälsar alla varmt välkomna. Mycket vackert och fridfullt och jag gillar ceremonin med att tända ljus framför Buddha och en munk som sa några väl valda ord. Vi använde även tiden på eftermiddagen att planera kommande säsong tillsammans.
Lite fika och sedan när vinden mojnar fram mot eftermiddag/kväll brukade vi ta kvällssurf eller yogapasset som började kl. 17.00.
Middag serverades vid 19-tiden och ofta med färsk fisk tillsammans med olika varma grönsaker tillagade i det Sri Lankesiska köket.
Efter middagen hade Nick Holmgren som är surf head coach videoanalys på deltagarna. Nick är en fantastisk surfinstruktör som gjorde allt för att deltagarna skulle utveckla sin surfing. Inte bara de som var nybörjare utan även de som surfat en hel del. Det är inte bara svenska gäster på Retreatet utan här var en stor blandning nationaliteter från olika delar av världen som Korea, Australien, Nya Zeeland, England m.fl.
Första kvällarna var man ju helt slut på kvällen och det blev tidig sängdags. Men det var alltid ett mysigt och trevligt häng i det stora samlingsrum som fungerade som matsal, allrum, yogasal mm.
Har man energi kvar på kvällen kan man alltid ta och besöka Mirissa eller Unuvatuna där det finns resturanger och barer på stranden i en fantastisk miljö och möjlighet att uppleva solnedgången med en öl eller skön drink.
Ett stort tack till Sunshinestories och deras personal till en oförglömlig upplevelse. Ni överträffade alla våra förväntningar och vi kommer tillbaka!!

Ses på vattnet,
Markus Boman

Foton: Mat.Turries
Filmen om resan: film-sunshinestories-sri-lanka/