RedBull Ragnarök!

Sandra Davidsson som har jobbat på Surfers Center, befinner sig nu i Norge och har deltagit i kitetävlingen ”RedBull Ragnarök”. Läs Sandras grymma text, om hur hon upplevde tävlingen.

Tänk er att ni kör på en smal och krokig väg där snön blåser över som ett spöklikt väsen. Sidorna av vägen skiftar mellan 3meter höga snöväggar och snöfyld vidda med berg och kullar så långt det bara går att se. Det går flera kilometer mellan livstecknen, som består av små hus och turiststugor. Mitt i mitten av allt detta det vill säga Hardangervidda, ligger Haugastöl turisthytta. Där har det samlats 215 kiteare från 20 olika länder! Bland annat Ryssland, Kanada, Brasilien, USA och hela Europa. Många av världens allra bästa snökiteare är här för att vara med i Redbull Ragnarök.

Det är 3dje året som detta extrema kiterace genomförs. Förra året var det en bana på 10mil som mixades med ösregn, stormvind, ingen vind och solsken. Väderförhållanden på Hardangevidda är ökända för sina otroligt snabba skiften. Så efter att ha hört om förra årets mardrömsrace förberedde jag mig ordentligt. Camelbak införskaffades, snickers i jackfickan, bra låtar på MP3n och en 11nomad. Men tur hade vi att prognosen ändrades från 1m/s till stabila 9m/s hela dagen!
Så efter endast 8veckor av snökiteande skulle jag nu vara med i detta omtalade kiterace. Jag som aldrig sett ordentlig snö innan i år, aldrig vart norr om Stockholm, aldig snökiteat och verkligen inte kan åka snowboard. Men klart man ska prova!
Prognosen och vädret verkade otroligt lovande och nervositeten gick att skära igenom i tältet på fredagsmorgonen under racemeeting. Banan presenterades och alla drog en liten lättnandes suck när de sa att banan i år ”bara” var 9km. Så alltså 5 varv på denna 9km bana med 4checkpoints/varv med 215 deltagande. Racet kommer att avbrytas efter första kitearen hade kört 5varv. Alla kiteare satte sig i bussarna som skulle gå till Dyranut där banan hade lagts. Väl framme så möttes man av en syn som man aldrig i hela sitt liv hade kunnat föreställa sig. Från vägen syntes ingenting, men när man kom över första kullen ut mot viddan så var hela marken full av sprakande färger, folk som sprang runt överallt med linor mellan fingrarna, pumpar slängdes hit och dit och Raceleader gick runt och skrek ut information.

 
Jag pumpade min 9a och min 5,5a Drifter för att vara beredd att byta om något skulle gå fel. När flaggan för 15min kvar till start hissades, var så gott som alla kites uppe i luften. Även detta var något av det mäktigaste jag har sett inom kitevärlden. Startlinjen var 150meter lång. Där skulle 215 kiteare få plats och starta samtidigt. Finns bara ett ord som beskriver detta bäst, KAOS! Jag fegade otroligt mycket i starten och det var bland annat det som gjorde att jag halkade efter resten av racet också.
Banan tyckte jag var väldigt lätt, det som var det svåra var alla folk som var precis överallt! Det kraschades till höger och vänster, bakom och framför. Man fick stanna, väja och ibland krocka för att kunna ta sig framåt. Innan man visste ordet av det var det slut. Björn Kaupang från Norge gjorde sina 5varv på 1tim 18min efter det så var racet slut. Man fick lov att köra färdigt det varv man var på. Otur hade jag som låg 1min efter Björn. Så med 2 varv körda var det slut för mig. Måste erkänna att det var lite av ett antiklimax först, då man fick avsluta medan adrenalinet bara pumpade. Men i efterhand så var det verkligen hur otroligt häftigt som helst! Detta är verkligen något jag ska göra nästa år igen!

 
Och nästa år hoppas alla tjejer att det inte blir mixad klass. Det vill säga skidåkare och snowboardare, eftersom de som kör snowboard inte har en chans mot skidåkarna. I år var det 32 deltagande tjejer, 25stycken som placerade sig, hälften skidor hälften snowboard. Jag kom på 18plats och ca 8plats av snowboardarna. Är helnöjd med placeringen. Men främst att få ha varit del av detta otroliga event. Resten av helgen fylldes med skönt häng, massa nya vänner, kite, pingis, filmvisning, fest och två livsfarliga bergshopp av Ruben Lenten och Marek Zach!
Nu är man tillbaka på Haukeliseter med massa nytt pepp på att snökitea!
Kör hårt därhemma på vattnet!
/Sandra Davidsson
Kolla in redbullragnarok.com för fler bilder och filmer från eventet!