SURFKURS LEVEL II MED LAPOINT PÅ SRI LANKA

Sverige i all ära, men när det är som mörkast är det ganska lockande att dra till ljusare breddgrader med klarblå himmel, vågor och varmt vatten. Då jag vigt mitt liv åt att vind- kite- och vågsurfa de senaste 30 åren så har jag såklart gjort allt för att komma iväg någon eller ett par veckor varje år när Sverige är som mörkast. När min dotter i år sa att hon ville åka iväg och surfa, så var jag inte sen att säga ja. Klart att hon skall få ta del av det som berikat mitt liv.

Visst har hon surfat en del i Sverige och även någon gång utomlands. Men en ren surfresa – det är stort. Full fokus på surf, bara hon och jag – kan det bli bättre.

Vårt val blev Sri lanka och en level II kurs hos Lapoint. Fanny skulle få chansen att surfa på riktigt och lära sig att surfa ”gröna” vågor. Det finns en åldersgräns på 18 år med Lapoint så därför anmälde vi oss båda två till level II-kursen. En level II kurs är för dig som surfat några gånger tidigare, kan göra en ”pop up” och surfa på vitvattnet. Perfekt för Fanny, medan jag kanske var lite ”för bra”. Jag har ju trots allt surfat lite grann på alla mina resor samt hemma i Sverige – men mitt fokus har ju alltid varit vind- och kitesurfing, så det är synd att säga att jag är bra på att vågsurfa. Men nu skulle vi alltså gå en kurs ihop och fokus skulle alltså vara att lära sig att surfa gröna vågor, dvs en introduktion till att surfa på riktigt.

Vår resa gick via Doha till Columbo, som är Sri Lankas huvudstad. Efter en 11 timmars flygresa så landade vi i Columbo på måndagsmorgonen. På flygplatsen möttes vi av en glad och trevlig Sri Lankes som tog oss till Ahangama och Lapoints surfcamp. Bilresan från flygplatsen tar cirka 3 timmar. Väl framme i Ahangama på måndag förmiddag så ”checkar” vi in på Lapoint Beach House.

Lapoint har två olika hus på Sri Lanka som man kan välja att bo på, Beach House och Garden Villa. Det är cirka 5 minuters promenad mellan husen. Beach House är mindre och lite mer avslappnat och ligger precis på stranden medan Garden Villa har lite mer puls och ligger ”på andra sidan vägen”. Båda ställena är fantastiska anläggningar med bra läge. Oavsett vart du väljer så har du surfet ett stenkast bort. Jag och Fanny hade bokat två sängplatser på Lapoints Beach House, mitt på stranden – kunde det bli bättre. Vi bodde i ett s.k. Dorm rum, ett större rum med fyra sängar – dvs vi delade rum med två andra. Funkade hur bra som helst. Vill man ha det lite mer privat så finns det även dubbelrum att hyra.   Måndagskvällen inleddes med ett välkomstmöte där alla deltagarna på campet samlades runt poolen i Garden Villa. Presentation av ledare, deltagare, veckans program och indelning av surfgrupper. Sedan blev det 3-rätters middag i huset innan det var dax att säga god natt.

När man bokar en vecka med Lapoint i Sri Lanka så ingår det frukost alla dagar samt fem middagar (tre rätters) i huset. Surfkursen är fem dagar (tisdag, onsdag, torsdag, lördag och söndag), och ungefär två timmar per pass. Vår level II kurs var alltid på förmiddagarna antingen innan eller efter frukost. Utöver surfkursens tider är du fri att göra vad du vill. Det finns massor av tid att öva surfing på egen hand eller om man så vill utforska Sri Lankas södra spets. Fanny och jag hade stort fokus på surfingen och körde alltid 2-3 pass om dagen. Trots detta så fick vi besökt och sett mycket annat. Vi besökte t.ex. ett tempel och en teplantage. På fredagen hängde vi även med på Lapoints utflykt till en nationalpark där vi fick se elefanter, bufflar och krokodiler ihop med mängder av fåglar i sitt rätta element.

Vår level II kurs hölls på en strand en liten bit från vårt hus. Vår instruktör Diogo anslöt och samlade ihop oss i villan och därefter blev det avfärd i tuktuk till stranden. Vi var sju personer i vår grupp och fokus för vår instuktör var att få deltagarna att bli bekväma med uppgiften, sätta sin pop up, läsa vågen och ta av åt sidan bort från vitvattnet. Att ta steget från att surfa vitvatten på en softboard till att surfa på riktigt är ett minst sagt stort steg som kräver massor med träning. Men Diogos inställning och tips trissade gruppen och jag måste säga att alla gjorde stora framsteg under veckan. Även jag fick mängder av värdefulla tips under lektionerna. Som självlärd blev jag varse massor av små grejer som jag inte tänkt på tidigare. Fanny gjorde framsteg för varje dag och på lördagen och söndagen plockade hon flera klockrena vågor, självklart blev det applåder och hejarop på line up.

Vi hade endast möjlighet att vara borta en dryg vecka. Men jag måste säga att det gav mersmak. Att gå en surfkurs var extremt lärorikt och vi lärde oss mer på en vecka med instruktörer än vad vi skulle lärt oss på en månad om vi skulle tränat på egen hand. Så är du sugen på att lära dig eller bli en bättre surfare så anmäl dig till ett surfcamp. För oss blev det en toppenvecka som vi sent kommer att glömma. Förutom instruktionerna från surflärarna så ger husets ”social hosts” dig värdefull information som gör din vistelse till något extra.

Jag och Fanny kommer garanterat tillbaks.

Lite kort om Lapoint.

Lapoint har surfcamps på Bali, Sri Lanka, Costa Rica, Marocko, Portugal, USA och Norge. Lapoint erbjuder surfkurser i Level 1, 2, 3 samt surfcoaching.

Läs mer och boka ditt camp på lapoint.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.