Tomas vindsurfade ensam från Halmstad till Rörvig i Danmark

Ryktet gick att Tomas Persson från Halmstad (segeldesigner på Simmer Sails) seglat ensam från Halmstad över till Rörvig i Danmark.  Vi ringde upp honom för att få lite mer fakta, och visst ryktet var sant.

-Jo, jag och min gamla vapendragare Tim Aagesen (som bor i Rörvig, Danmark) har länge snackat om att vi skulle göra en tredagars tur, där vi seglade mellan Halmstad, Rörvig och Anholt.  Just denna dag så såg prognosen bra ut västligvind på 8-10 m/s och även dagen efter skulle vinden vara bra. Så jag ringde Tim och frågade om vi skulle köra. Dessvärre hade han förhinder och kunde inte komma upp till mig i Halmstad.

-Så då bestämde du dig för att köra själv?

-Jo, så fick det bli. Jag sa till Tim att jag tänkte köra själv och att jag skulle sticka från Halmstad vid lunch. Vi bestämde också att jag skulle ringa kl 14.30. Sagt och gjort. 105 km lång resa rätt över sundet tog mig ca 3 timmar. När jag ringde Tim hade han seglat för att möta mig och vi kunde tillsammans segla in mot Rörvig från Gilleleje.

– Hur hittade du?

-Ja jag hade telefon och gps. Och faktum är att jag under resan gjorde 4 stopp när jag la ner riggen och samtliga gånger hade jag täckning på mobilen. Sedan har man faktiskt en del landmärken att gå på. Kullens fyr var ett bra märke som jag försökte hålla god distans till. Men faktum var att man hela tiden hade ett landmärke att gå på. Så om det hänt mig något så skulle jag kunnat ge en ungefärlig position.

– Seglade du hem dagen efter?

-Ja, men det blev lite knivigare. Efter en trevlig kväll i Danmark så var det dax att segla hem dagen efter. Problemet var att vinden inte låg på väst utan på sydväst så det blev mycket läns och många stunder planade jag inte. Hemresan tog mig 7 timmar och blev totalt 16 mil (att jämföra med 10,5 mil på ditresan).  När jag kom till Torekov utanför Båstad fick det vara nog, då ringde jag Moa så att hon kunde hämta upp mig.

Vilken utrustning använde du?

– Körde Simmer 8 kvm segel och  Simmers nya freeridebräda Godzilla.